Gulpener – Dort ongefilterd

Gulpener – Dort ongefilterd

Niet heel lang geleden was ik in Gulpen en hierbij heb ik een bezoekje gebracht aan de brouwerijwinkel van Gulpener. Een van de bieren die ik heb gescoord is de Gulpener Dort Ongefilterd.

In 2018 maakt Gulpener bekend te stoppen met het brouwen van de Dort. Ter afscheid is er eenmalig een ongefilterde versie, met een alcoholpercentage van 7,5%, als limited edition uitgebracht.

Voor het brouwen van deze ongefilterde variant is gebruik gemaakt van verse hop, die is geplukt tijdens de Gulpener Hopoogst in 2018.

Ik vind de Gulpener brouwerij sympathiek. Ze brouwen lekkere bieren en gebruiken daarvoor lokaal verbouwde ingrediënten. Als kleinere brouwerij zijn ze zelfs aangesloten bij CRAFT en mogen ze zichzelf een craftbier brouwerij noemen.

Er is verder zoveel te vertellen dat ik eigenlijk een keer de brouwerij moet bezoeken en daar vervolgens een artikel aan kan wijden. Zo’n bezoek staat dan ook op mijn lijstje.

Over de Gulpener Dort. Op het etiket staat benoemd dat het dort een echt mijnwerkersbier was. De stijl is een Limburgse variant op het Duitse Dortmunder. Volgens mij brouwt Alfa, ook Limburgs, ook een dort bier.

Proefnotities

Deze ongefilterde Gulpener Dort is redelijk helder te noemen, ondanks het feit dat het ongefilterd is. Verder is het amberkleurig en heeft het een fijne schuimkraag. Ik vind het koolzuur fijntjes en dat maakt het mooi.

In de neus ruik ik een moutigheid en karamel. Daarnaast neem ik een lichte citrusgeur waar. Ik denk meteen aan sinaasappel en donker fruit.

Qua smaak is hij bitter en licht citrusachtig. Ik moet gelijk aan donker fruit denken. Verder proef ik de karamel. Het bier is mooi in balans.

Conclusie

Het is jammer dat Gulpener is gestopt met het brouwen van de Gulpener Dort. Ik kan me wel voorstellen dat de verkoopcijfers zorgen dat het niet meer rendabel is om te brouwen.

Ik vond het bier verrassend lekker en het zoetige deed me soms denken aan de Ur-Hop van Gulpener.

Het is eigenlijk jammer dat dit een limited edition is. Misschien is het wel toffer om dit bier eens per jaar te brouwen, zodat de liefhebbers er nog vaker van kunnen genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s