Leffe – Royale Cascade IPA

Leffe – Royale Cascade IPA

Zo af en toe drink je eens een bier van een van de ‘grote jongens’. Zo dronk ik de Royale Cascade IPA van brouwerij Leffe.

De bieren die verschijnen onder de naam Leffe worden verkocht als abdij bier. Maar voor zover ik heb begrepen worden de bieren onder licentie gebrouwen door het mega concern AB-Inbev.

Het romantische beeld van monniken die in een ketel staan te roeren gaat in ieder geval niet op voor Leffe. Het zou kunnen dat de medewerkers van AB-Inbev tijdens het brouwen in een pij de knoppen bedienen, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Over het algemeen review ik vooral bieren die ‘craft’ zijn, maar zo nu en dan vind ik het wel interessant om een mega commercieel bier te proeven. Het zijn bieren die continu op dezelfde manier met dezelfde smaak worden gebrouwen en daarbij hebben ze dezelfde kwaliteit.

Of je het lekker vind is een goede tweede. De meeste bieren van Leffe hebben in mijn ogen een banaanachtige en zoete smaak. Lekker voor een keertje, maar niet een hele avond.

Ik dronk niet heel lang geleden de Royale Cascade IPA. Een IPA gebrouwen met cascade hop door Leffe met een alcoholpercentage van 7,5%.

Proefnotities

Het bier is blond van kleur en goed helder. Ik zie heel veel koolzuur en de schuimkraag is mooi wit en erg fijn van structuur.

Dan de geur: Ik ruik veel citrus en een goede moutzoetigheid. Meer dan dat kan ik echter niet waarnemen.

In de smaak is hij heel erg zoet. De hoppigheid vind ik echter ver te zoeken. De koolzuur prikt best erg op de tong. In de nasmaak is hij bitter. Ik vind het bier niet echt uitgesproken en het ontbeert ook aan spanning. Ten slotte proef ik een licht alcoholische smaak.

Conclusie

Wat je ook mag vinden van een grote brouwerij of een bier dat op grote schaal wordt gebrouwen. Het is af en toe ook eens goed om een bier van dit niveau te proeven. Met deze IPA zie je een niet craft poging en dat proef je terug: geen uitgesproken hoppig karakter.

Het zou me niets verbazen als er bij het brouwen van dit bier gebruik is gemaakt van hopextract om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Het hogere alcoholpercentage proef je in dit geval erg goed terug in het bier. Dit heeft geresulteerd in een licht alcoholische smaak en daardoor is het bier niet helemaal in balans.

Ik gun ieder zijn smaak en ik denk niet dat dit bier mijn smaak is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s