To Øl – Yeaster Bunny

To Øl – Yeaster Bunny

Als je denkt dat een IPA altijd goed hoppig is, dan heb je het mis. Neem nu de Yeaster Bunny, een farmhouse IPA, van de Deense brouwerij To Øl.

Misschien heb je nog nooit gehoord van het Deense To Øl, maar de bieren van deze brouwerij zijn altijd lekker. De bieren die ik heb gehad van To Øl waren aan de wat zuurdere kant, beetje te vergelijken met bijvoorbeeld Oersoep.

Op Untappd zag ik dat To Øl een contractbrouwer is en ik vroeg me even af wat dat dan precies is. Maar het etiket gaf het antwoord al weg. Dit bier is bijvoorbeeld gebrouwen bij de Belgische brouwerij de Proef in Lochristi.

Wat grappig is aan de Yeaster Bunny is dat het een IPA is dat is vergist met wilde gist. Deze is bovendien verkregen uit een lokale perenboomgaard. Het is dan ook door deze brett dat het bier een wat zuurdere smaak te danken. Kortom een bijzonder bier.

Proefnotities

De Yeaster bunny is goud van kleur en is verder mooi mistig. Het schuim is wit en lekker stevig. Ten slotte heeft het bier vrij veel koolzuur.

In de neus is hij redelijk zuur. Hij niet echt hoppig ondanks dat het een IPA is. Daarnaast kan ik citroen, limoen en sinaasappel waarnemen. Verder vind ik hem ook licht kruidig. Het is qua geur een erg complex bier, daardoor maakt het voor mij lastiger om de aroma’s goed waar te nemen. Ik vind hem saison-achtig aandoen.

Het zure in de neus doet verwachten dat hij qua smaak ook zuur is, maar dit valt echt reuzemee. Ik vind hem erg zoet en bloemig van smaak en ik kan ook een goede hoppigheid proeven.

Verder proef ik citrus en op de achtergrond ook dennen. Naast citrus proef ik ook de sinaasappel terug. In de nasmaak vind ik hem kruidig en het heeft een licht zuurtje. Elke slok smaakt naar meer.

Conclusie

Ik ben geen grote fan van de zure bieren, maar ik denk dat dit soort bieren voor mij een opmars kunnen vormen om het eens vaker te proberen. Bovendien is deze Yeaster Bunny van To Øl complex en perfect in balans.

Ondanks het zure vind ik het bier erg zacht en fijn van smaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s