Dochter van de Korenaar – Noblesse Extra Ordinair

Dochter van de Korenaar – Noblesse Extra Ordinair

Dan denk je te maken te hebben met een Belgische brouwerij, maar dan blijkt de eigenaar Nederlands te zijn. Bijvoorbeeld de Dochter van de Korenaar. Niet zo lang geleden dronk ik de Noblesse Extra Ordinair.

In het verleden heb ik een aantal bieren mogen drinken van de Dochter van de Korenaar. De bieren, de smaak en de brouwerij. Het doet zo Belgisch aan. Maakt dat het een Belgische brouwerij? Eigenlijk wel. Maar toch staat er een Nederlander aan het roer.

De brouwerij is gevestigd in de enclave Baarle-Hertog. Het Belgische deel dat verweven is met het Nederlandse Baarle-Nassau. De eigenaren zijn van Nederlandse komaf en hebben zich in de Belgische enclave gevestigd.

Okay. Mijn verleden met de dochter van de korenaar. Ik heb in het verleden enkele bieren van deze brouwerij gedronken de Belle-Fleur, Bravoure en de Passe-Partout en heb hier goede herinneringen aan. Het waren stuk voor stuk goede en smaakvolle bieren.

Nu is het dan de beurt aan de Noblesse XO (extra ordinair). Een versie van het blonde Noblesse, maar voor de XO is er meer mout gebruikt (aldus de website).

Proefnotities

Bij het inschenken valt het me op dat het bier erg veel schuim heeft. De schuimkraag is mooi wit en lekker stevig. Het bier zelf is donker geel tot oranje van kleur. In het zicht is hij licht troebel.

In de neus herken ik perzik, mango en citrus. Lekker fruitig. Het bier heeft daarnaast een bepaalde kruidigheid die ik niet goed kan duiden. Verder heeft een subtiel zuurtje en het ruikt ‘romig’. Het bier is goed moutig en ruikt licht zoet. In de verte bespeur ik een grassigheid en misschien vind ik hem zelfs harsig. Ik kan dit niet goed plaatsen.

Dan de smaak, deze is romig en vol. Hij is kruidig en licht peperig, Daarnaast is hij grassig in de smaak. In de nasmaak een bittertje. De fruitigheid die ik rook is niet 1 op 1 terug te proeven in het bier. Ik vind dat vooral het grassige goed terugkomt.

Conclusie

De dochter van de korenaar Noblesse XO is een lekker smaakvol blond bier van 7% die zeker de moeite waard is om een keer te drinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s