Porterhouse – Celebration Stout

Porterhouse – Celebration Stout

Onbekend maakt onbemind. Zo ook deze Celebration Stout gebrouwen door het Ierse Porterhouse. Ik had nog nog van de brouwerij gehoord, dus dit bier is een mooie eerste kennismaking.

De Celebration Stout van brouwerij Porterhouse is een Imperial (Irish) Stout met een alcoholpercentage van 6,5%. Niet een gek hoog alcoholpercentage voor de stijl, maar dat maakt de verwachtingen er niet minder om.

Naast deze celebration stout hebben ze ook nog een variant die is gerijpt op houten vaten. Verder heeft de brouwerij onder andere diverse IPA’s gebrouwen.

Zoals gezegd is het een voor mij vrij onbekende brouwerij en deze stout is dan ook een goede eerste kennismaking.

Proefnotities

Het bier is zwart van kleur en laat geen licht door. Het heeft een mokka kleurige schuimkraag, die bovendien vrij stevig is.

In de neus vooral koffie en chocolade. Ook vind ik hem moutig en ruik ik gebrande en geroosterde aroma’s. Verder vind ik hem licht aards in de neus.

Dan de smaak. Het mondgevoel is zeer vol. Ik proef gebrande mouten. Verder neem ik de chocolade en koffie waar. In de smaak weer dat aardse. Ook proef ik een lichte rooksmaak. Maar de boventoon wordt vooral gevoerd door de gebrande en geroosterde smaken.

Het bier heeft een lichte bitterheid en is ook een beetje wrang. In de nasmaak blijven vooral de koffie en chocolade hangen. Ik vind dit geen verkeerd bier!

Conclusie

Dit bier is met het alcoholpercentage van 6,5% lager dan je zou verwachten van een Imperial Stout. Maar toch stelt deze niet teleur. De smaken van koffie en chocolade zijn goed waar te nemen en hij is lekker vol van smaak. In mijn ogen is dit bier een absolute aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s