Lux – Luxe Brut IPA #1

Lux – Luxe Brut IPA #1

Een Brut IPA, ik dronk er onlangs eentje. Het was de Luxe Brut IPA #1 gebrouwen door brouwerij Lux uit Eindhoven.

Een brut IPA is een IPA dat zo droog is als champagne. In principe zijn er geen rest suikers meer aanwezig. Ik durf niet te zeggen hoe dit voor elkaar te krijgen. Ik dacht in eerste instantie dat er vergisting is gedaan met champagnegist, maar daar kan ik online geen echte aanwijzingen voor vinden.

Terug naar het bier. De Luxe Brut IPA #1. De eerste in een serie van Brut IPA’s. Het bier is gebrouwen in Eindhoven door brouwerij Lux. Een vrij jonge en misschien wat meer onbekende brouwerij, maar ze brouwen goede bieren. Zo dronk ik eerder al de Luxe Quadrupel, een zeer smaakvolle quadrupel.

Dit keer is het de beurt aan de Luxe Brut IPA met een alcoholpercentage van 6,5%. Het zou qua stijl dus een zeer droog bier moeten zijn dat champage-achtig aan doet. Ik ben benieuwd…

Proefnotities

Het bier is mooi blond van kleur en heeft heel fijn koolzuur. De schuimkraag begint stevig en zakt vervolgens geleidelijk in. Qua helderheid vind ik hem vrij helder.

In de neus is hij fruitig. Ik ruik tropisch fruit, mango en ananas. Ik vind hem licht wijnachtig aandoen, daarbij moet ik denken aan witte druiven. Heel gek eigenlijk, maar dat is blijkbaar de stijl – dit had ik niet verwacht. Verder vind ik hem droog (wijnig) aan doen.

Dan de smaak. Deze is vooral goed droog en heeft een fijn bittertje. Hij is lekker fruitig. Ik vind hem een beetje samentrekkend. In de nasmaak weer dat droge. Ik vind dat het hoppige wat is weggevallen, maar misschien hoort dat zo. Op de achtergrond neem ik ook iets druiven waar.

Conclusie

Het wordt beschreven als een champagne bier. En ik denk dat het wel klopt. Je denkt qua geur en smaak bij vlagen aan het wijnachtige. Het bier is goed droog en de smaak van witte druiven komt zo nu en dan om de hoek kijken. Zeer interessant bier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s