Affligem – Fris blond

Affligem – Fris blond

Je zou Affligem wellicht kunnen kennen van het blond bier, maar sinds een tijdje hebben ze een fris blond bier. Deze is wat lager in alcohol, maar zeker net zo smaakvol.

Ik probeer altijd een klein inleidend verhaaltje te schrijven bij het bier dat ik beschrijf, maar bij Affligem vind ik dat best lastig. Dit komt eigenlijk omdat ik het niet heel vaak drink.

Officieel is Affligem abdij bier. De abdij is ooit ontstaan rond 1074 en heeft sindsdien de tand des tijds overleefd. Na een tijdje zijn er overeenkomsten gesloten, waardoor het bier niet meer in eigen abdij werd gebrouwen.

Na een tijdje is het in handen gekomen van Alken-Maes en dat valt uiteindelijk weer onder het grote Heineken. Eigenlijk is dit beetje hetzelfde verhaal als het bier van Leffe. Overigens is de abdij van Affligem nog steeds de eigenaar van de recepten, dus aan deze receptuur zou niet veranderd mogen worden.

Maar goed, het Fris blond van Affligem. Een blond bier met een alcohol percentage van 4,6%. Dit is een stuk lager, dan het gewoon blond dat met 6,8% iets zwaarder is.

Proefnotities

Het bier is licht blond van kleur en is daarnaast helder. Verder heeft het een stevige witte schuimkraag en mooi fijn koolzuur.

Dan de geur deze is vrij gistig. Daarnaast fruitig en moutig. Ook ruik ik een licht zuurtje en is hij licht kruidig van geur. Ik vind hem lekker Belgisch.

Dan de smaak, deze vind ik vol en licht romig. Ik vind hem daarnaast zoet en kruidig van smaak. Het bier heeft een subtiele fruitigheid, wat een beetje banaanachtig is. Ten slotte vind ik hem in de nasmaak een beetje bitter en zelfs licht zoutig.

Conclusie

Ik vind het een lekker fris bier, maar het is een niet al te complex blond bier. Als ik deze zou drinken dan zou dit in en de zomerperiode zijn bij een barbecue.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s