Basqueland brewing – Head Change

Basqueland brewing – Head Change

De Head Change is een bier gebrouwen door het Basqueland brewing project. Het is een New England IPA: lekker fruitig en tropisch dus.

De New England IPA (NEIPA) is een bierstijl die de laatste tijd met een goede opmars bezig is. Steeds meer brouwerijen wagen zich aan deze ietwat moeilijk te brouwen stijl.

Een NEIPA is een stevig gehopt bier dat doet denken aan een tropische fruitsap. Iets dat kenmerkend is voor de stijl is dat hij goed hazy (troebel) is.

Zuurstof is een grote vijand en contact hiermee moet tijdens het brouwen goed worden vermeden. De gebruikte hoppen zijn vooral aroma hoppen en deze worden meestal zo laat mogelijk toegevoegd.

De head change van basqueland brewing is een voorbeeld van een NEIPA. Het is geen licht biertje, want het heeft een alcoholpercentage van 7,1%.

Proefnotities

Het bier goudblond van kleur en is daarnaast licht troebel. Het mist echter wel een beetje de hazyness. Ik had daar meer van verwacht want het is een ‘double dry hopped hazy IPA’. Verder heeft het bier een fijne witte schuimkraag.

In de neus is hij bloemig. Verder ruik ik dennen, citrus en een licht aardse geur. Het ruikt licht tropisch en dat komt naar voren in aroma’s van mango en ananas. Het bier heeft verder een licht zoetje. Ten slotte vind ik hem een beetje crème-achtig aandoen.

Dan de smaak. Deze head change heeft een vol en romig mondgevoel. Het plakt een beetje. Ik proef tropisch fruit, mango en citrus. Het bier heeft een lekker zoetje en een aards en bloemige smaak. Heerlijk.

In de nasmaak is hij goed fruitig. Het doet denken aan een grote fruitdrank. Naast het fruitige heeft het een klein bittertje in de nasmaak.

Conclusie

Ik drink niet vaak bieren in deze categorie. Toch vind ik vrijwel elke New England IPA die ik tot nu toe heb goed. Deze head change mist misschien wel een beetje de hazyness die je verwacht van een NEIPA, toch smaakt hij lekker fruitig en tropisch. Dit is echt een goed bier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s