Budelse brouwerij – White Gose

Budelse brouwerij – White Gose

Mijn derde proefnotitie van de budelse brouwerij alweer. Dit keer is het de beurt aan de White Gose.

Als je voor het eerst een Gose drinkt, dan zul je mogelijk eerst even moeten wennen. Het bier namelijk zuur en ziltig. Voor mij was ook het weer even schakelen wat betreft de smaak.

De Gose vindt zijn oorsprong in Duitsland en wordt gebrouwen met tarwe. Oorspronkelijk werd er gebruik gemaakt van spontane vergisting om het bier zijn funky smaak te geven. Tegenwoordig wordt er gekozen om melkzuur te gebruiken.

De White Gose van de Budelse brouwerij heeft een alcoholpercentage van 4,5%. De brouwerij noemt het (op het etiket) een sour wheat ale. En dat is het dan ook.

Proefnotities

Het bier is strogeel, licht blond van kleur en heeft een lichte troebelheid. De schuimkraag is wit en vrij sumier en trekt ook wat snel weg. Een klein kringetje blijft staan.

In de neus een mooi zuurtje en hij is licht ziltig. Verder neem ik een kruidigheid waar, wellicht komt dit door de gebruikte koriander. Qua geur doet de White Gose denken aan appelcider. Hij is een beetje champagne achtig qua neus. Ik meen ook groene appels te herkennen. Op de achtergrond een zoetje.

De de smaak. Hij heeft vrij veel koolzuur. Dat is even wennen. Ik proef citrus, een zuurtje en ziltigheid. Daarnaast heeft het in de nasmaak iets dat doet denken aan de Napoleon snoepjes. De combinatie van het friszurige en het ziltige geeft dat het bier licht samentrekkend is. Op de achtergrond neem ik een zoetje waar en dat brengt het bier goed in balans.

Conclusie

Ik vind de White Gose een geslaagd biertje dat lekker is voor de warmere maanden. Bijvoorbeeld lekker bij de BBQ in de zon.

Eerder dronk ik al de Brand Gose en ik vind dat de twee best op elkaar lijken qua smaak. Beide zijn zeer smaakvol en kan ik dan ook aanbevelen.

Mocht je benieuwd zijn naar andere bieren uit het portfolio van deze brouwerij. Probeer dan eens de Budels IPA.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s