Budelse Brouwerij – Budels IPA

Budelse Brouwerij – Budels IPA

In het Noord-Brabantse Budel bevindt zich de Budelse Brouwerij. Een van de bieren die ze brouwen is de Budels IPA.

De Budelse brouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. Actief sinds 1870 (onder de naam De Hoop) en op dit moment hanteert de vierde generatie de roerstok. Op het moment van schrijven (2020) viert de brouwerij zijn 150 jarige bestaan.

Voor mij is de brouwerij geen erg onbekende. Af en toe zag ik wat bieren voorbij komen en in het kader van Untappd heb ik verschillende bieren gedronken, zoals de Batavier, Capucijn en de Zware Dobber. En vorig jaar kwam de brouwerij met de White Gose.

Maar nu is het de beurt aan de Budels IPA. Een bier met een alcoholpercentage van 7% en gebrouwen met de hopsoorten Chinook, Lemon Drop, Simcoe en Willamette (dry hop).

Proefnotities

De Budels IPA is goudblond/amber van kleur. Het is mooi helder en heeft veel koolzuur. De schuimkraag is fijn en wit en plakt mooi aan ’t glas.

In de neus is het bier erg moutig. Het heeft geen uitgesproken hoppigheid, dit had ik eigenlijk wel verwacht van een IPA. Verder ruik ik karamel en een lichte fruitigheid. In de verte neem ik iets van citrus waar. Het bier doet me denken aan een Belgische IPA (achteraf gezien was dit ook de stijl)

In de smaak weer de karamel. Daarnaast is hij fruitig en licht bitter. Ik vind hem vrij zacht in de smaak en het bier heeft iets grassigs en een lichte kruidigheid. In de nasmaak blijft vooral de karamel hangen.

Conclusie

Ik verwachtte een doorsnee IPA met een goede fruitigheid, zoals je die zo vaak ruikt en dat heeft de Budels IPA eigenlijk niet.

Laat je vooral niet misleiden door de IPA en verwacht dus geen hoppigheid, het is namelijk een Belgische IPA en hier voert de karamel (soms de moutigheid) de boventoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s