De Blauwe Knoop – Helse Helwig

De Blauwe Knoop – Helse Helwig

In het Brabantse Mill bevindt zich brouwerij de blauwe knoop. Deze brouwerij is gevestigd in kasteel de Tongelaar. Hier brouwt men een aantal verschillende bieren, waaronder de Helse Helwig, een Russion Imperial Stout.

Voor mij is brouwerij de blauwe knoop een lokale brouwerij. Het bevindt zich op een kleine 20 minuten rijden. Ik ben er echter nog nooit geweest, maar een bezoekje lijkt me wel interessant.

De brouwerij is begonnen in 2014, eerst als huurbrouwer en later met eigen ketels in kasteel de Tongelaar. Hier brouwt de brouwerij verschillende bieren, waaronder de Witte Willems, Bennie Blond, de Moss Tripel en dan ook deze Helse Helwig.

De Helse Helwig is zoals reeds gezegd een Russian Imperial Stout van 11% en bij het brouwen is gebruik gemaakt van extract van de Madame Jeanette peper. Een ‘spicy’ bier dus.

Proefnotities

De Helse Helwig is zwart en laat geen licht door. De schuimkraag is karamelkleurig.

In de neus ruik ik een bittertje en in de verte donker fruit. Daarnaast heeft het bier veel hinten van koffie en chocolade. Verder ruik ik geroosterde en gebrande geuren. De geur van koffie blijft goed aanwezig.

Dan de eerste slok. Hij is vol van smaak en licht bitter. Het scherpe en pittige van de Madame Jeanette peper is duidelijk aanwezig, maar overheerst niet. Als ik de smaak moeten samenvatten, dan denk ik vooral aan tiramisu.

Conclusie

De Helse Helwig is in mijn ogen echt een goed en lekker bier om van te genieten. Het gebruik van de peper heeft iets spannends en toch is het subtiel aanwezig. Verder is het eigenlijk gewoon geslaagde RIS: vol van smaak met veel hinten van koffie en chocolade.

Mocht je ooit in de regio van Mill of bij brouwerij de blauwe knoop zijn en de kans hebben om een Helse Helwig te drinken, zeker doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s