Toebes – Kwadruppel

Toebes – Kwadruppel

Ik probeer steeds vaker bier uit een lokaal niveau. Zo dronk ik niet heel lang geleden de Kwadruppel van Brouwerij Toebes. Een smaakvolle quadrupel van 9,5%.

Onbekend maakt onbemind zeggen ze wel eens. Ik merk dat ik vaker kies voor bieren van bekende brouwerijen. Zo dronk ik niet heel lang geleden een van de bekendste quadrupels de Westvleteren 12.

Maar op lokaal niveau worden er zeker ook steengoede bieren gebrouwen, maar omdat ze wat onbekender zijn kom je ze gewoon niet vaak tegen. Ik kwam de Kwadruppel van brouwerij Toebes (uit St. Agatha, bij Cuijk) en deze maakte me wel nieuwsgierig.

Eerder dronk ik al het Tripelke van dezelfde brouwerij en die beviel me best goed. Ik had dan ook hoge verwachtingen van deze Kwadruppel.

Proefnotities

Het bier is donker van kleur en heeft een mooi donkerrode gloed. De schuimkraag is gebroken wit van kleur en fijn van structuur. Het bier heeft vrij veel koolzuur.

In de neus vind ik hem vrij alcoholisch ruiken. Het bier is erg zoet en goed moutig. Ik neem karamel en rood fruit waar. Daarnaast heeft deze kwadruppel een kruidigheid die anijsachtig is en qua kruidigheid doet denken aan glühwein.

In de smaak vind ik hem erg moutig en zoet. Daarnaast proef ik op de achtergrond lichte toetsen van chocolade. Verder is het bier erg kruidig en scherp van smaak. Ik vind hem wel vrij alcoholisch, maar dit is niet storend en maakt het bier zelfs licht verwarmend. In de nasmaak is vooral de karamel en kruidigheid terug te proeven.

Conclusie

Ik vind deze Kwadruppel een goede quadrupel en een mooi voorbeeld dat er op lokaal niveau goede bieren worden gebrouwen.

Eerder stipte ik al de Westvleteren 12 aan en het is beetje gemeen om deze bieren nu te vergelijken. Bij het proeven heb ik deze vergelijking dan ook niet gemaakt. Ik denk dat deze quadrupel goed in de buurt komt van de Westvleteren, deze laatste vind ik persoonlijk iets complexer van smaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s